Wildlife spotten in Borneo: orang-oetans en neushoornvogels

JJorine 1 december 2023 07:07

Borneo, een van de grootste eilanden ter wereld, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Hier vind je enkele van de meest unieke en fascinerende dieren op aarde, waaronder de iconische orang-oetans en de kleurrijke neushoornvogels. Met zijn weelderige regenwouden en enorme biodiversiteit, is Borneo de perfecte bestemming om wildlife te spotten.

Er zijn talrijke plekken op het eiland waar je een glimp kunt opvangen van deze prachtige wezens, maar het vraagt wel wat planning en inzicht om je kansen op succes te maximaliseren.

Beste tijd om naar Borneo te reizen

Allereerst, wanneer is de beste tijd om naar Borneo te reizen? Hoewel het eiland het hele jaar door kan worden bezocht, zijn er bepaalde periodes die gunstiger zijn om wildlife te spotten. De droge maanden, meestal tussen maart en oktober, zijn meestal het beste voor dierenobservatie. In deze periode zijn de paden gemakkelijker begaanbaar en zijn de dieren meer zichtbaar omdat ze zich verzamelen bij waterbronnen.

Waar en hoe orang-oetans en neushoornvogels te spotten

Orang-oetans en neushoornvogels zijn twee van de meest gezochte dieren in Borneo. Hier zijn enkele tips over waar en hoe je ze kunt vinden:

Orang-oetans

De meest betrouwbare plek om orang-oetans te spotten zijn de rehabilitatiecentra zoals het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre en het Semenggoh Wildlife Centre. Hier worden wees en mishandelde orang-oetans verzorgd en uiteindelijk teruggebracht naar het wild. Bezoekers kunnen de dieren zien tijdens voedertijden, die meestal twee keer per dag plaatsvinden.

Neushoornvogels

Neushoornvogels zijn iets moeilijker te zien vanwege hun voorkeur voor hoge boomtoppen. Een van de beste plekken om neushoornvogels te zien is het Kinabatangan Wildlife Sanctuary, waar ze vaak worden gespot tijdens boottochten in de vroege ochtend of late namiddag.

Hier is een handige tabel die de beste plekken om deze dieren te spotten opsomt:

Dier Beste plekken Beste tijd
Orang-oetan Sepilok, Semenggoh Voedertijden
Neushoornvogel Kinabatangan Wildlife Sanctuary Vroege ochtend, late namiddag

Duurzaam toerisme in Borneo

Bij het spotten van wildlife is het belangrijk om respect te hebben voor de natuur en de dieren. Hou je aan de regels van de parken, maak geen lawaai en hou afstand van de dieren. Denk eraan, je bent te gast in hun huis.

Wildlife spotten in Borneo is een onvergetelijke ervaring. Of je nu de zachte ogen van een orang-oetan ontmoet of de krachtige vlucht van een neushoornvogel bewondert, je zal zeker betoverd worden door de rijke natuur van dit eiland.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.