Wildkamperen in Schotland: natuurlijke schoonheid en vrijheid

QQuirijn 24 april 2024 07:06

Ben je op zoek naar een avontuurlijk uitje waar je de pure natuur kunt ervaren? Dan is wildkamperen in Schotland iets voor jou. Schotland is beroemd om zijn betoverende landschappen, van ruige hooglanden en diepe meren tot uitgestrekte bossen en prachtige kustlijnen. Maar hoe zit het met wildkamperen? Is het legaal, veilig en hoe zit het met de regels? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over wildkamperen in Schotland.

Wildkamperen in Schotland: de regels

In tegenstelling tot veel andere landen, is wildkamperen in Schotland legaal dankzij de Scottish Outdoor Access Code. Deze wet geeft mensen het recht om op de meeste onbebouwde grond te kamperen. Er zijn echter enkele regels om rekening mee te houden:

 1. Je mag maximaal drie nachten op dezelfde plek kamperen.
 2. Kampeer alleen in kleine groepen.
 3. Laat geen afval achter.
 4. Veroorzaak geen overlast.
 5. Vermijd gereguleerde gebieden zoals nationale parken.

Beste plekken voor wildkamperen in Schotland

Er zijn talloze prachtige plekken voor wildkamperen in Schotland. Hier zijn enkele van de absolute hoogtepunten:

 • Isle of Skye: Dit eiland is bekend om zijn indrukwekkende kliffen en berglandschappen. Het is een geweldige plek om te kamperen, vooral in de buurt van de Old Man of Storr.
 • Loch Lomond & The Trossachs National Park: Hoewel het park gereguleerd is, zijn er afgelegen plekken waar je kunt kamperen met een prachtig uitzicht op de vele meren.
 • Cairngorms National Park: Dit nationale park is een paradijs voor wandelaars en kampeerders. Er zijn veel plekken waar je kunt kamperen, maar zorg ervoor dat je vooraf toestemming vraagt.

Voorbereiding op wildkamperen in Schotland

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle wildkampeertrip. Hier zijn enkele tips:

 • Weer: Het weer in Schotland kan onvoorspelbaar zijn. Neem daarom altijd regenkleding en warme kleding mee, zelfs in de zomer.
 • Veiligheid: Neem een EHBO-doos mee en zorg ervoor dat je telefoon voldoende is opgeladen. Het is ook een goed idee om iemand te laten weten waar je naartoe gaat.
 • Voedsel en water: Zorg voor voldoende proviand en een manier om water te zuiveren.
 • Navigatie: Een kaart en kompas zijn essentieel. Hoewel een GPS handig kan zijn, moet je er niet volledig op vertrouwen.

Wildkamperen in Schotland is een onvergetelijke ervaring. Het biedt je de kans om enkele van de meest adembenemende landschappen in Europa te verkennen en de vrijheid te ervaren die alleen kamperen in de wildernis kan bieden. Dus pak je rugzak, zet je tent op en geniet van de schoonheid van de Schotse natuur.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.