Wijn en olijven: een culinaire tour door de Griekse Peloponnesos

MMirte 20 september 2023 08:47

De Griekse Peloponnesos staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, diepe wortels hebben in de lokale cultuur. Deze regio, die barst van de wijngaarden en olijfbomen, biedt een scala aan culinaire ervaringen die je smaakpapillen zullen doen dansen. Van het proeven van de beste Griekse wijnen en olijfolie tot het leren over de Griekse voedselcultuur en eetgewoonten, deze culinaire tour door de Peloponnesos is een absolute must voor elke fijnproever.

Wijnproeven in de Peloponnesos

De Peloponnesos is een van de belangrijkste wijnproducerende regio's in Griekenland, bekend om zijn unieke en diversiteit aan druivensoorten. Er zijn tal van wijnhuizen die bezoekers verwelkomen voor wijnproeverijen en rondleidingen. Enkele aanraders zijn:

  1. Domaine Skouras: Dit wijnhuis, gelegen in het hart van de Peloponnesos, staat bekend om zijn bekroonde wijnen, waaronder de Megas Oenos, een blend van Agiorgitiko en Cabernet Sauvignon.
  2. Tselepos Estates: Gelegen aan de voet van de berg Parnon, is dit wijnhuis gespecialiseerd in het maken van wijn van de Moschofilero-druif.
  3. Gaia Wines: Dit wijnhuis, gelegen op de oostkust van de Peloponnesos, staat bekend om zijn witte en rode wijnen van hoge kwaliteit.

Olijven en olijfolie in de Peloponnesos

De Griekse olijven en olijfolie zijn wereldberoemd, en de Peloponnesos is een van de beste plekken om ze te proeven. De regio is rijk aan olijfboomgaarden, en tijdens de olijfoogst, die gewoonlijk plaatsvindt tussen november en januari, kun je zelfs deelnemen aan het olijven plukken.

Daarnaast bieden veel lokale boerderijen en bedrijven olijfolie proeverijen aan, waar je de kans krijgt om enkele van de beste Griekse olijfolie te proeven en te leren over de verschillende olijvensoorten en het productieproces. Enkele hoogtepunten zijn:

  • Liofagos: Gelegen in Kalamata, biedt deze familieboerderij een hands-on ervaring waar je kunt leren over de productie van olijfolie, van boom tot fles.
  • The Governor's Olive Mill: Dit bedrijf, gelegen in Corfu, biedt een rondleiding door de olijfboomgaard en een degustatie van hun bekroonde olijfolie.

Lokale gerechten om te proeven

Uiteraard is geen culinaire tour compleet zonder het proeven van lokale gerechten. Hier zijn enkele traditionele Griekse gerechten die je zeker moet proberen tijdens je culinaire tour door de Peloponnesos:

  • Dolmades: Dit zijn rijst- en kruidenwikkels ingepakt in wijngaardbladeren.
  • Moussaka: Een heerlijke ovenschotel gemaakt van aubergine, gehakt en bechamelsaus.
  • Pastitsio: Een Griekse pasta ovenschotel, vergelijkbaar met lasagne.
  • Souvlaki: Gegrilde vleesspiesjes, vaak geserveerd met tzatziki en pitabrood.

Een culinaire tour door de Griekse Peloponnesos belooft een onvergetelijke reis door de rijke en diverse Griekse voedselcultuur. Of je nu een wijnliefhebber, een olijfoliekenner of een foodie bent, de Peloponnesos heeft iets te bieden voor iedereen.

Meer artikelen