Vulkanisch avontuur op IJsland: geisers, lavavelden en meer

MMirte 5 september 2023 22:22

Het is moeilijk om niet gefascineerd te zijn door de ruwe, ongetemde schoonheid van IJsland. Vooral als je weet dat het land voortdurend verandert en evolueert door de intense vulkanische activiteit. Van de stoomventielen en modderpoelen tot de indrukwekkende geisers en uitgestrekte lavavelden, IJsland is een schilderachtig tableau van geologische wonderen. Dit artikel neemt je mee op een vulkanisch avontuur in IJsland, waarbij we geisers, lavavelden en meer verkennen.

Geisers van IJsland

Als er één ding is waar IJsland bekend om staat, dan zijn het wel de geisers. De meest bekende en actieve geiser is de 'Strokkur', die ongeveer elke 10 minuten uitbarst en water tot wel 30 meter in de lucht spuwt. De 'Geysir', waarvan we het woord 'geiser' hebben overgenomen, is een andere populaire attractie, hoewel deze tegenwoordig zelden uitbarst.

IJsland's Geothermische gebieden

IJsland is bezaaid met geothermische gebieden, waar je de kracht van de aarde letterlijk kunt zien borrelen en stomen. Deze gebieden zijn vaak gemarkeerd door felgekleurde mineralen, stoomventielen, borrelende modderpoelen en natuurlijk geisers.

Eén van de meest bezochte geothermische gebieden is 'Geysir Geothermal Area', waar de beroemde 'Strokkur' en 'Geysir' zich bevinden. Andere notabele hotspots zijn 'Hverir Geothermal Area' en 'Gunnuhver Geothermal Area'.

Lavavelden

IJsland is ook het thuis van uitgestrekte lavavelden, een surrealistisch landschap dat voortkomt uit de vele vulkaanuitbarstingen. Het 'Eldhraun Lava Field' is het grootste lavaveld van het land en was het resultaat van één van de meest verwoestende vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis van IJsland.

Lavavelden Locatie Bijzonderheden
Eldhraun Zuid-IJsland Grootste lavaveld van IJsland
Krafla Lavavelden Noord-IJsland Bevat de 'Viti' krater, een populaire attractie
Berserkjahraun West-IJsland Genoemd naar het Viking verhaal 'Eyrbyggja Saga'

Vulkanen

IJsland kent ongeveer 130 vulkanen, waarvan er 30 actief zijn. De meest bekende en beruchte vulkaan is de 'Eyjafjallajökull', die in 2010 uitbarstte en het vliegverkeer in Europa voor weken verstoorde. Andere bekende vulkanen zijn 'Hekla', 'Katla' en 'Grímsvötn'.

Natuurlijke heetwaterbronnen

Als je na al het avontuur wilt ontspannen, biedt IJsland ook tal van natuurlijke heetwaterbronnen. De bekendste is zonder twijfel de 'Blue Lagoon', maar er zijn er nog veel meer om te ontdekken, zoals de 'Secret Lagoon' en de 'Myvatn Nature Baths'.

IJsland is een land van tegenstellingen, waar vuur en ijs hand in hand gaan. Het is een plek waar de krachten van de natuur in hun meest rauwe vorm te zien zijn. Of je nu een fervent wandelaar, een natuurliefhebber of gewoon een avontuurlijke reiziger bent, een bezoek aan de vulkanische landschappen van IJsland is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.