Spaanse festivals: van La Tomatina tot Semana Santa

QQuirijn 13 september 2023 07:02

Spanje staat bekend om zijn levendige en kleurrijke festivals. Van het wereldberoemde tomaten gevecht, La Tomatina, tot de heilige week van Semana Santa, het land staat vol met unieke vieringen die je nergens anders zult vinden. In dit artikel gaan we dieper in op deze twee bijzondere evenementen en geven we je tips voor als je van plan bent ze te bezoeken.

La Tomatina

La Tomatina is een jaarlijks festival dat plaatsvindt in het kleine stadje Buñol, gelegen in de regio Valencia. Het festival, dat 's werelds grootste tomatengevecht wordt genoemd, trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld. Maar wat is La Tomatina eigenlijk? En hoe ben je er deel van?

Wat is La Tomatina?

La Tomatina begon als een spontane voedselgevecht tussen vrienden in 1945 en is uitgegroeid tot een van de meest opvallende festivals in Spanje. Het festival vindt altijd plaats op de laatste woensdag van augustus en trekt meer dan 20.000 bezoekers. Tijdens het festival worden meer dan 100.000 overrijpe tomaten, speciaal gekweekt voor het evenement, in de straten van Buñol gegooid.

Hoe deel te nemen aan La Tomatina

Om deel te nemen aan La Tomatina, moet je een ticket kopen. De tickets zijn meestal uitverkocht, dus het is raadzaam om ze ruim van tevoren te boeken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je oude kleding moet dragen die je niet erg vindt om vies te maken, en dat je een duikbril moet meenemen om je ogen te beschermen.

Semana Santa

Semana Santa, of Heilige Week, is een van de belangrijkste religieuze evenementen in Spanje. Het vindt plaats in de week voor Pasen en wordt gekenmerkt door processies die door de straten van vele Spaanse steden trekken.

Wat is Semana Santa?

Semana Santa is een week van religieuze vieringen die de passie, dood en wederopstanding van Jezus Christus herdenken. De viering wordt gekenmerkt door processies van 'pasos', grote beelden die scènes uit de Passie voorstellen, die door de straten worden gedragen.

Hoe deel te nemen aan Semana Santa

Semana Santa is open voor iedereen, ongeacht religie. Om deel te nemen aan de viering, hoef je alleen maar naar een van de processies te gaan die in vele steden in Spanje worden gehouden. Het is aan te raden om vroeg aan te komen om een goede plek te krijgen.

Tips voor het bezoeken van Spaanse festivals

  1. Boek je accommodatie en vervoer ruim van tevoren. Spaanse festivals trekken veel bezoekers en accommodaties kunnen snel vol raken.
  2. Draag comfortabele kleding en schoenen. Je zult waarschijnlijk veel tijd op de been zijn.
  3. Vergeet niet om water en zonnebrandcrème mee te nemen. De Spaanse zon kan erg sterk zijn, vooral in de zomer.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste Spaanse festivals en de beste tijd om ze te bezoeken.

Festival Beste tijd om te bezoeken
La Tomatina Laatste woensdag van augustus
Semana Santa Week voor Pasen

Spanje heeft veel te bieden als het gaat om festivals. Of je nu houdt van muziek, eten, cultuur of religie, er is altijd wel een festival dat bij je past.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.