Proeven van de Baltische keuken: Estland, Letland en Litouwen

JJorine 4 oktober 2023 07:01

De Baltische landen, Estland, Letland en Litouwen, hebben elk hun unieke keuken. Deze landen zijn rijk aan cultuur en hun keukens zijn sterk beïnvloed door hun geschiedenis, klimaat en de omliggende landen. Laten we op culinaire reis gaan!

De Estlandse keuken

De Estlandse keuken is beïnvloed door zowel West- als Oost-Europese keukens. De meest bekende Estlandse gerechten zijn wellicht de zwartbroodsoep en de verivorst, een soort bloedworst.

  • Zwartbroodsoep: Deze soep, gemaakt van roggebrood, vlees en uien, is een traditioneel Estlandse gerecht.
  • Verivorst: Verivorst, oftewel bloedworst, wordt traditioneel geserveerd tijdens de kerstperiode. Het wordt meestal gegeten met aardappelpuree en zuurkool.

De Letse keuken

De Letse keuken is eenvoudig maar smakelijk. De Letse specialiteiten zijn griķu kāposti en Rupjmaizes kārtojums.

  • Griķu kāposti: Dit is een traditioneel Letse gerecht gemaakt van boekweit en zuurkool. Het is een verwarmend gerecht, perfect voor de koude Letse winters.
  • Rupjmaizes kārtojums: Dit is een traditioneel Letse dessert. Het is een laagjescake gemaakt van roggebrood, slagroom en bessenjam. Het is een perfecte mix van zoet en zuur.

De Litouwse keuken

De Litouwse keuken is wellicht de bekendste van de drie. De meest bekende Litouwse gerechten zijn cepelinai en šaltibarščiai.

  • Cepelinai: Deze 'zeppelins' zijn gemaakt van aardappeldeeg gevuld met vlees, kaas of champignons. De cepelinai worden vaak geserveerd met zure room en spekjes.
  • Šaltibarščiai: Deze koude bietensoep is een typisch zomers gerecht. Het is fris, kleurrijk en heerlijk!

Dit zijn slechts enkele van de vele heerlijke gerechten die je kunt proeven in de Baltische landen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.