Proef de wijnen van de Douro-vallei in Portugal

QQuirijn 30 september 2023 17:06

Wie op zoek is naar een authentieke wijnervaring moet zeker een bezoek brengen aan de Douro-vallei in Portugal. Deze regio, bekend om zijn indrukwekkende terrasvormige wijngaarden en adembenemende uitzichten, produceert enkele van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld.

Beste wijnen van de Douro-vallei

De Douro-vallei is beroemd om zijn versterkte Port wijnen, maar produceert ook uitstekende rode en witte wijnen. Hier zijn enkele van de beste wijnen die de Douro te bieden heeft:

  1. Barca Velha: Deze rode wijn, gemaakt van de rassen Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca, wordt alleen in de beste jaren geproduceerd. Het is een symbool van de hoogste kwaliteit van de Douro-wijnen.

  2. Quinta do Crasto Reserva Old Vines: Deze krachtige en intense rode wijn is gemaakt van een mix van oude wijnstokken en staat bekend om zijn complexe aroma's en lange afdronk.

  3. Casa Ferreirinha Planalto Reserva: Een van de meest bekende witte wijnen uit de regio, bekend om zijn frisheid en aroma's van citrus en bloemen.

  4. Sandeman Vintage Port: Een klassieke versterkte wijn met intense aroma's van donker fruit en chocolade, perfect om te genieten als dessertwijn.

Wijnproeverijen in de Douro-vallei

Er zijn tal van mogelijkheden om de wijnen van de Douro te proeven, van georganiseerde wijntours tot bezoeken aan individuele wijnhuizen. Enkele van de meest populaire wijnproeverijen en tours in de Douro-vallei zijn:

Wijnhuis Soort proeverij
Quinta do Vallado Wijnproeverij met rondleiding
Quinta da Pacheca Wijnproeverij met lunch
Quinta do Crasto Wijnproeverij met boottocht

Wijnproductie in de Douro-vallei

De wijnproductie in de Douro-vallei is uniek en zorgvuldig afgestemd op het plaatselijke klimaat en landschap. De terrasvormige wijngaarden, opgebouwd uit schist en graniet, en het warme, droge klimaat vormen ideale omstandigheden voor de productie van hoogwaardige wijnen. Het wijnproductieproces omvat handmatige oogst, traditionele voettreding in granieten tredmolens en rijping in eiken vaten.

Geschiedenis en culturele waarde van de Douro-vallei wijnen

De Douro-regio heeft een rijke geschiedenis, die nauw verbonden is met de productie van Port wijn. In de 17e eeuw begonnen Britse handelaren de robuuste en zoete versterkte wijn te importeren, die al snel enorm populair werd. In 1756 creëerde de Portugese regering het Douro-wijnhuis, de eerste gereguleerde wijnregio ter wereld, om de kwaliteit van de Port te bewaken.

Beste tijd om de Douro-vallei te bezoeken

De beste tijd om de Douro-vallei te bezoeken voor een wijnproeverij is in het late voorjaar of vroege herfst, wanneer de temperaturen mild zijn en de wijngaarden op hun mooist zijn. Het is ook de tijd van de druivenoogst en veel wijnhuizen organiseren evenementen en proeverijen om deze periode te vieren.

De Douro-vallei biedt een onvergetelijke ervaring voor wijnliefhebbers. Het proeven van de wijnen is niet alleen een genot voor de zintuigen, maar ook een reis door de geschiedenis en cultuur van deze fascinerende regio.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.