Het noorderlicht in Scandinavië: de ultieme gids

MMirte 9 augustus 2023 07:02

Het noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, is een van de meest adembenemende natuurverschijnselen die je kunt ervaren. Als je geluk hebt, kun je een dans van licht zien die de donkere hemel verlicht in prachtige kleuren, variërend van groen tot roze en paars. Als je van plan bent om het noorderlicht in Scandinavië te bekijken, dan is dit de gids voor jou.

Waar en wanneer kun je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht kan het best worden gezien in de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De beste tijd om het noorderlicht te zien is tussen september en april, wanneer de nachten het donkerst zijn.

In Noorwegen is Tromsø een populaire bestemming voor het bekijken van het noorderlicht. In Zweden is Kiruna een goede keuze, terwijl in Finland Rovaniemi bekend staat om zijn noorderlicht activiteiten. In IJsland is het hele land een goede plek om het noorderlicht te zien, maar het gebied rondom Reykjavik is bijzonder populair.

Hoe fotografeer je het noorderlicht?

Het vastleggen van het noorderlicht kan een uitdaging zijn, vooral voor beginners. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik een statief: Het noorderlicht is een zwak en bewegend licht, dus je hebt een stabiele basis nodig om heldere foto's te krijgen.
  2. Gebruik een lange sluitertijd: Om voldoende licht vast te leggen, moet je de sluiter van je camera open houden. Probeer te beginnen met een sluitertijd van 15 seconden en pas deze aan als dat nodig is.
  3. Stel handmatig scherp: Omdat het donker is, kan het moeilijk zijn voor je camera om automatisch scherp te stellen. Stel de focus handmatig in op oneindig.

Wat je nodig hebt om het noorderlicht te zien

Het zien van het noorderlicht kan een koude ervaring zijn, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier is een lijst van dingen die je nodig hebt:

  • Warme kleding: Denk aan thermisch ondergoed, een dikke jas, handschoenen en een muts.
  • Een comfortabele stoel of ligstoel: Je zult waarschijnlijk een tijdje buiten zijn, dus zorg ervoor dat je comfortabel bent.
  • Iets te eten en te drinken: Warme dranken en snacks kunnen helpen om de kou te bestrijden.

Het noorderlicht in Scandinavië is een ervaring die je niet wilt missen. Met deze gids ben je goed voorbereid om dit prachtige natuurverschijnsel te bekijken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.