Het magische Noorderlicht jagen in Scandinavië

JJorine 18 september 2023 23:02

Het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen op aarde. Het fenomeen doet zich voor wanneer geladen deeltjes van de zon in botsing komen met de atmosfeer van de aarde, waardoor een gloed ontstaat die de hemel in prachtige kleuren verlicht. Het Noorderlicht is voornamelijk te zien in de poolgebieden, en Scandinavië is een van de beste plaatsen ter wereld om dit prachtige schouwspel te aanschouwen.

Beste tijd om het Noorderlicht te zien

De beste tijd om het Noorderlicht in Scandinavië te zien is tijdens de donkere wintermaanden, van september tot maart. Dit is het seizoen waarin het fenomeen het meest voorkomt. Maar het exacte moment waarop je het kan zien, is afhankelijk van vele factoren, waaronder de zonneactiviteit, het weer en de duisternis van de hemel. Het is dus altijd een beetje een gok, maar de kans is groot dat je dit schouwspel kan zien als je in deze periode naar Scandinavië reist.

Plaatsen om het Noorderlicht te zien

Er zijn vele plaatsen in Scandinavië waar je het Noorderlicht kunt zien. Hier zijn enkele van de beste:

  • Tromsø, Noorwegen: Deze stad in het noorden van Noorwegen is een van de meest populaire bestemmingen voor het bekijken van het Noorderlicht. Er zijn hier veel rondleidingen en excursies beschikbaar om het licht te zien, en het is ook mogelijk om het licht vanuit de stad zelf te zien.

  • Abisko, Zweden: Dit kleine dorp in Zweeds Lapland is een andere fantastische plek om het Noorderlicht te zien. Het gebied heeft een uniek microklimaat dat voor heldere nachten zorgt, waardoor het een van de beste plekken ter wereld is om het licht te zien.

  • Rovaniemi, Finland: De thuisbasis van de Kerstman is ook een geweldige plek om het Noorderlicht te zien. Er zijn hier veel activiteiten en tourpakketten beschikbaar die specifiek gericht zijn op het bekijken van het Noorderlicht.

Tips voor het bekijken van het Noorderlicht

Hier zijn enkele tips voor het bekijken van het Noorderlicht:

  • Draag warme kleding: Het kan erg koud zijn in Scandinavië tijdens de wintermaanden, dus zorg ervoor dat je warm bent aangekleed.

  • Wees geduldig: Het Noorderlicht is een natuurfenomeen en het is niet altijd te zien. Het kan zijn dat je een paar nachten moet wachten voordat je het kunt zien.

  • Neem een camera mee: Het Noorderlicht is een fantastisch schouwspel om vast te leggen op camera. Zorg ervoor dat je een statief en een camera met een lange belichtingstijd hebt.

Het Noorderlicht en de wetenschap

Het Noorderlicht is niet alleen mooi om te zien, maar het is ook een interessant wetenschappelijk fenomeen. Het ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon in botsing komen met de atmosfeer van de aarde, wat een gloed veroorzaakt die de nachtelijke hemel verlicht. Dit fenomeen is een direct gevolg van de interactie tussen het magnetische veld van de aarde en de zonne-energie.

Mythes over het Noorderlicht

Er zijn vele mythes en legenden over het Noorderlicht. In Scandinavië werd vroeger gedacht dat het Noorderlicht de zielen van de doden was. In Finland is er een oude legende die zegt dat het Noorderlicht wordt veroorzaakt door de vuren van de vossenstaart die over de hemel vegen.

Het Noorderlicht in Scandinavië is een ervaring die je niet mag missen. Of je nu een natuurliefhebber bent, een fotograaf, of gewoon iemand die houdt van unieke ervaringen, het Noorderlicht is echt iets speciaals. Dus pak je koffers, maak je camera klaar en ga op jacht naar het magische Noorderlicht in Scandinavië!

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.