De serene wereld van Bhutan's boeddhistische kloosters

JJorine 18 oktober 2023 07:21

Als je hunkert naar sereniteit en de wil ontwaakt om het boeddhisme in zijn zuiverste vorm te verkennen, kan er geen betere bestemming zijn dan Bhutan. Het 'Land van de Donderdraak', zoals Bhutan ook wel wordt genoemd, biedt een scala aan verrijkende ervaringen, vooral door haar boeddhistische kloosters of 'Lhakhangs' zoals ze lokaal bekend staan.

De boeddhistische kloosters van Bhutan zijn niet alleen heilige plaatsen van aanbidding, maar ook symbolen van rijke culturele en architectonische pracht. Van de serene locaties te midden van weelderige groene bossen en tegen de achtergrond van besneeuwde bergtoppen, tot de kleurrijke fresco's en beelden die de muren en altaren sieren, elke Lhakhang heeft een uniek verhaal te vertellen. Laten we een reis maken door enkele van de meest opmerkelijke boeddhistische kloosters van Bhutan.

Taktsang Palphug Klooster

Beter bekend als de 'Tijgernest' is dit misschien wel het beroemdste klooster van Bhutan. Dit heiligdom, gelegen op een duizelingwekkende hoogte van 3.120 meter boven zeeniveau, is alleen bereikbaar via een steile en kronkelige wandelroute. De prachtige gevel van het klooster, tegen de achtergrond van de blauwe hemel en de groene vallei, is een adembenemend gezicht.

Punakha Dzong

Dit is niet alleen een van de oudste kloosters in Bhutan, maar ook een van de grootste. De dzong, of vesting, dient ook als administratief centrum en is prachtig versierd met traditionele Bhutanese motieven.

Gangtey Klooster

Dit is een van de belangrijkste centra van de Nyingmapa school van het boeddhisme in Bhutan. Het klooster, gelegen in de schilderachtige Phobjikha-vallei, is beroemd om zijn grote standbeeld van Guru Rinpoche.

Jambay Lhakhang

Dit is een van de 108 kloosters die volgens de legende in één nacht zijn gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Het klooster is beroemd om zijn jaarlijkse feest, Jambay Lhakhang Drup, waar duizenden pelgrims en toeristen op afkomen.

Rinpung Dzong

Dit is een groot dzong-klooster en vesting in Paro District in Bhutan. Het herbergt het district Monastic Body en de regeringsadministratieve kantoren van Paro.

Elk van deze kloosters biedt een unieke ervaring en een dieper inzicht in de boeddhistische cultuur en tradities van Bhutan. Het bezoeken van deze heilige plaatsen kan een diepgaand effect hebben op je, aangezien je jezelf onderdompelt in de serene sfeer en de krachtige spirituele energie die deze kloosters uitstralen.

Het is moeilijk om de diepe indrukken die een bezoek aan deze kloosters achterlaat volledig te beschrijven. Je moet het zelf ervaren om het echt te begrijpen. Dus als je op zoek bent naar een unieke spirituele reis, zou Bhutan bovenaan je lijst moeten staan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.