De ongelooflijke rotskerken van Lalibela, Ethiopië

MMirte 3 september 2023 08:51

Lalibela, een bescheiden stad in het noorden van Ethiopië, herbergt een schat die de wereld blijft verbazen: de rotskerken. Deze reeks van elf monolithische kerken, uit de rotsen gehouwen in de 12e eeuw, is niet minder dan een architectonisch wonderwerk. Ze zijn zo bijzonder dat ze door UNESCO zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Geschiedenis van Lalibela

Volgens de overlevering heeft koning Lalibela, waarvan de stad haar naam kreeg, de bouw van de kerken bevolen na een goddelijke openbaring. In een droom zag hij een stad met rotskerken, en engelen hielpen hem dit visioen in werkelijkheid om te zetten.

Bezienswaardigheden in Lalibela

Lalibela is verdeeld in twee belangrijke secties, gescheiden door een rivier die de Jordaan wordt genoemd. Aan de ene kant zijn er zes kerken, terwijl aan de andere kant vijf kerken staan. Het meest indrukwekkende bouwwerk is misschien wel de Bete Giyorgis, of Sint George kerk, volledig gevormd uit een enkel blok steen.

Hier is een kleine gids voor de kerken in Lalibela:

Kerk Kenmerken
Bete Medhani Alem De grootste monolithische kerk ter wereld
Bete Maryam Mooi versierd met bas-reliëfs en schilderijen
Bete Golgotha Het huis van de meest heilige relikwieën
Bete Giyorgis De meest beroemde kerk, gevormd uit één rots

Tips voor het bezoeken van de rotskerken

Het bezoeken van Lalibela vereist enige planning. Het is aan te raden om een gids te huren om de betekenis en geschiedenis van de kerken volledig te begrijpen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het weer: de beste tijd om Lalibela te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van oktober tot februari.

Lalibela, met zijn ongelooflijke rotskerken, is een van de unieke plaatsen in Ethiopië die je niet mag missen. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur, of gewoon op zoek naar iets anders, Lalibela zal je niet teleurstellen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.