De 5 oudste universiteiten ter wereld en hun verhalen

MMirte 9 januari 2024 07:07

Duik met mij mee in de fascinerende wereld van academische traditie en erfenis. We gaan ontdekken welke de vijf oudste universiteiten ter wereld zijn en welke verhalen schuilgaan achter hun eeuwenoude muren.

Universiteit van Bologna

De Universiteit van Bologna in Italië, opgericht in 1088, wordt algemeen beschouwd als de oudste universiteit ter wereld. Deze universiteit is de geboorteplaats van de academische vrijheid, een concept dat in de loop der eeuwen in heel Europa werd overgenomen.

Universiteit van Oxford

Als de oudste universiteit in de Engelssprekende wereld staat de Universiteit van Oxford synoniem voor prestige en academische excellentie. Hoewel de exacte oprichtingsdatum onbekend is, is er bewijs van onderwijsactiviteiten vanaf 1096.

Universiteit van Salamanca

Opgericht in 1134, is de Universiteit van Salamanca de oudste universiteit van Spanje. Het staat bekend om zijn bijdrage aan de studie van rechten en de 'Salamanca School', die grote invloed had op het internationale recht.

Universiteit van Parijs

De Universiteit van Parijs, ook wel bekend als La Sorbonne, werd officieel erkend in 1150 en wordt vaak gezien als een van de meest invloedrijke universiteiten in de geschiedenis.

Universiteit van Cambridge

Opgericht in 1209, is de Universiteit van Cambridge een van de meest prestigieuze academische instellingen ter wereld. Het werd opgericht door geleerden die Oxford hadden verlaten na een geschil met de lokale bevolking.

Hier is een overzichtstabel van deze universiteiten:

Universiteit Locatie Jaar van Oprichting
Universiteit van Bologna Bologna, Italië 1088
Universiteit van Oxford Oxford, Engeland 1096*
Universiteit van Salamanca Salamanca, Spanje 1134
Universiteit van Parijs Parijs, Frankrijk 1150
Universiteit van Cambridge Cambridge, Engeland 1209

*De exacte oprichtingsdatum is onbekend, onderwijsactiviteiten zijn gedocumenteerd vanaf 1096.

Het zijn deze instellingen die de fundering legden voor het moderne hoger onderwijs zoals we dat vandaag de dag kennen. Hun verhalen zijn geworteld in eeuwen van academische traditie, historische gebeurtenissen en voortdurende inzet voor de verspreiding van kennis.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.