De 5 oudste universiteiten ter wereld en hun geschiedenis

MMirte 17 september 2023 16:56

Wanneer je denkt aan universiteiten, dan zullen moderne gebouwen met state-of-the-art faciliteiten waarschijnlijk in je opkomen. Maar wist je dat sommige van de oudste universiteiten van de wereld honderden, zelfs duizenden jaren oud zijn? Deze historische universiteiten hebben niet alleen een rijke geschiedenis, maar hebben ook een aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van het onderwijs en de wetenschap zoals we die vandaag kennen.

1. Universiteit van Al Quaraouiyine

De Universiteit van Al Quaraouiyine, gevestigd in Fes, Marokko, wordt door velen erkend als de oudste universiteit ter wereld. Opgericht in 859 door Fatima al-Fihri, heeft het een onmiskenbare invloed gehad op de islamitische wereld en daarbuiten.

2. Universiteit van Al-Azhar

De tweede oudste universiteit ter wereld is de Universiteit van Al-Azhar in Caïro, Egypte. Opgericht in 975, is het een belangrijk centrum voor Arabische literatuur en soennitische islamitische leer.

3. Universiteit van Bologna

Opgericht in 1088, de Universiteit van Bologna in Italië staat bekend als de oudste universiteit in Europa. Met zijn rijke geschiedenis en invloed op het Europese hoger onderwijs, is het nog steeds een van de meest gerespecteerde onderwijsinstellingen in de wereld.

4. Universiteit van Oxford

De Universiteit van Oxford, opgericht in de 12e eeuw, is de oudste universiteit in de Engelssprekende wereld. Het heeft een rijke geschiedenis van academische excellentie en is de alma mater van vele beroemde alumni zoals Stephen Hawking en Margaret Thatcher.

5. Universiteit van Parijs

De Universiteit van Parijs, beter bekend als La Sorbonne, werd opgericht in de 12e eeuw. Het is een van de meest beroemde en gerespecteerde universiteiten ter wereld, met een lange geschiedenis van invloed op de Franse en internationale academische wereld.

Universiteit Locatie Opgericht
Universiteit van Al Quaraouiyine Fes, Marokko 859
Universiteit van Al-Azhar Caïro, Egypte 975
Universiteit van Bologna Bologna, Italië 1088
Universiteit van Oxford Oxford, Engeland 12e eeuw
Universiteit van Parijs Parijs, Frankrijk 12e eeuw

Deze universiteiten zijn niet alleen oude onderwijsinstellingen, ze hebben ook een significante invloed gehad op de ontwikkeling van het onderwijs en de wetenschap. Ze hebben bijgedragen aan belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen en technologische vooruitgang. Bovendien hebben ze vele beroemde alumni geproduceerd die een aanzienlijke impact hebben gehad op de wereld. Zo is de invloed van deze universiteiten zeker niet beperkt tot hun eigen muren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.