De 5 meest opmerkelijke metrostations ter wereld voor kunstliefhebbers

QQuirijn 14 maart 2024 07:06

Als je een fervent kunstliefhebber bent en graag reist, is dit artikel iets voor jou. Metrostations zijn vaak meer dan alleen een halte op je reisroute; ze kunnen ook dienen als openbare kunstgalerijen die je een inkijkje geven in de cultuur en geschiedenis van een stad. In dit artikel stellen we je voor aan de vijf meest opmerkelijke metrostations ter wereld die je absoluut moet bezoeken als je een passie hebt voor kunst.

Stockholm Metro, Zweden

Stockholm Metro wordt vaak beschouwd als 'het langste kunstgalerij ter wereld'. Met meer dan 90 van de 100 stations versierd met kunstwerken van 150 kunstenaars, is het een must-see voor elke kunst- en reisliefhebber. De kunstwerken bestrijken een breed spectrum van mozaïeken en schilderijen tot installaties en sculpturen.

T-Centralen Station, Zweden

T-Centralen is het centrale knooppunt van Stockholm Metro en onderscheidt zich met zijn opvallende blauwe en witte kunstwerken op de muren en het plafond. Het station, ontworpen door Per Olof Ultvedt, is een ode aan de arbeiders die het hebben gebouwd.

Toledo Metro Station, Italië

Gelegen in Napels, is Toledo Metro Station een van de mooiste metrostations ter wereld. Ontworpen door de Spaanse architect Oscar Tusquets Blanca, heeft het station een zee- en waterthema, met blauwe mozaïeken en LED-lichtinstallaties die de indruk wekken van een onderwaterwereld.

Komsomolskaya Station, Rusland

Komsomolskaya Station in Moskou is een van de meest indrukwekkende metrostations ter wereld. Met zijn vergulde plafonds en prachtige mozaïeken die historische Russische overwinningen voorstellen, voelt het meer als een museum dan een metrostation.

Arts et Métiers Station, Frankrijk

Het metrostation Arts et Métiers in Parijs, ontworpen door de Belgische striptekenaar François Schuiten, doet denken aan een onderzeeër uit een Jules Verne-roman, met zijn koperen muren en tandwielvormige ingangen.

Metrostation Land Kenmerken
Stockholm Metro Zweden Langste kunstgalerij ter wereld
T-Centralen Zweden Blauwe en witte murals
Toledo Italië Zee- en waterthema
Komsomolskaya Rusland Vergulde plafonds en historische mozaïeken
Arts et Métiers Frankrijk Submarine-stijl ontwerp

Elk van deze metrostations biedt een unieke en artistieke ervaring die je reis onvergetelijk zal maken. Dus de volgende keer dat je een stad bezoekt, vergeet dan niet om de metrostations te bekijken. Je zou verbaasd kunnen zijn over de verborgen kunstschatten die je zou kunnen ontdekken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.