De 5 meest indrukwekkende grotten in Maleisië

QQuirijn 15 september 2023 22:57

Als je denkt aan Maleisië, denk je misschien aan de bruisende stad Kuala Lumpur, de betoverende stranden van Langkawi of het rijke wildlife van Borneo. Maar dit prachtige land heeft nog veel meer te bieden, waaronder enkele van de meest indrukwekkende grotten ter wereld.

1. Batu Caves

Batu Caves, gelegen in Gombak, Selangor, is ongetwijfeld de bekendste grot in Maleisië. De grotten zijn bekend om hun 42,7 meter hoge gouden standbeeld van Lord Murugan en zijn een belangrijk pelgrimsoord voor Hindoes over de hele wereld. Binnenin de grotten vind je ook verschillende tempels en heilige plaatsen.

2. Deer Cave

Deer Cave, of Gua Rusa in het Maleis, is te vinden in Gunung Mulu National Park in Sarawak, Borneo. Het is een van de grootste grotten ter wereld en staat bekend om de 'Lincoln profiel', een natuurlijke rotstekening die lijkt op het gezicht van Abraham Lincoln. Een ander hoogtepunt van de grot is de dagelijkse uittocht van miljoenen vleermuizen rond zonsondergang.

3. Gomantong Cave

De Gomantong Cave, gelegen in de wijk Sandakan in Sabah, Borneo, is beroemd om haar nesten van eetbare zwaluwen. Deze nesten zijn een van de kostbaarste dingen in de Chinese keuken en worden hier al eeuwenlang geoogst. De grot is ook de thuisbasis van een groot aantal vleermuizen en insecten.

4. Clearwater Cave

Clearwater Cave, ook gelegen in Gunung Mulu National Park, is bekend om haar indrukwekkende ondergrondse riviersysteem. Met meer dan 100 kilometer aan grotkanalen, is het de langste grot in Zuidoost-Azië. Bezoekers kunnen de grot verkennen met een boottocht op de ondergrondse rivier.

5. Niah Cave

Niah Cave, gelegen in Niah National Park in Sarawak, is een archeologische schat. Hier zijn de oudste menselijke overblijfselen in Zuidoost-Azië gevonden, die dateren van ongeveer 40.000 jaar geleden. De grot is ook bekend om haar prachtige stalactieten en stalagmieten.

Grot Locatie Bijzonderheden
Batu Caves Gombak, Selangor Hindoe pelgrimsoord, gouden standbeeld van Lord Murugan
Deer Cave Gunung Mulu National Park, Sarawak Een van de grootste grotten ter wereld, 'Lincoln profiel', uittocht van vleermuizen
Gomantong Cave Sandakan, Sabah Nesten van eetbare zwaluwen, grote populatie vleermuizen
Clearwater Cave Gunung Mulu National Park, Sarawak Langste grot in Zuidoost-Azië, ondergrondse rivier
Niah Cave Niah National Park, Sarawak Oudste menselijke overblijfselen in Zuidoost-Azië, stalactieten en stalagmieten

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.