Architectonische juwelen van Barcelona: Gaudí en daarbuiten

MMirte 17 september 2023 11:41

Barcelona, de kleurrijke Catalaanse hoofdstad, is een waar paradijs voor liefhebbers van architectuur. Van de majestueuze Sagrada Familia tot de kronkelige straatjes van de Gotische wijk, de stad biedt een scala aan architectonische stijlen die de tand des tijds hebben doorstaan. Ga verder dan de bekende werken van Antoni Gaudí en ontdek de verborgen architectonische juwelen van de stad.

De onvergetelijke werken van Gaudí

Het zou onmogelijk zijn om over Barcelona's architectuur te spreken zonder de invloed van Antoni Gaudí te erkennen. Zijn unieke stijl heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de stad. De volgende vier sites zijn slechts een glimp van zijn genialiteit.

  1. Sagrada Familia: Hoewel nog steeds onvoltooid, is dit iconische meesterwerk zonder twijfel het meest bekende werk van Gaudí. Met zijn overweldigende façades en het prachtige interieur is de Sagrada Familia een must-see voor elke bezoeker.

  2. Park Güell: Dit kleurrijke park staat vol met whimsische architectuur, betoverende mozaïeken en adembenemende uitzichten over de stad. Het is een perfecte plek voor een ontspannen namiddag.

  3. Casa Batlló: Met zijn golvende gevel en betoverende interieur is Casa Batlló een overtuigend voorbeeld van Gaudí's organische architectuur.

  4. La Pedrera (Casa Milà): Dit gebouw, dat meer op een rotsformatie lijkt dan op een traditioneel huis, is een ander voorbeeld van Gaudí's vernieuwende stijl.

Gotische en moderne parels

Barcelona's architectonische rijkdom gaat verder dan Gaudí. De stad herbergt een schat aan schitterende gebouwen, van het middeleeuwse Barri Gòtic tot de moderne wijk Eixample.

  • Basilica Santa Maria del Mar: Dit indrukwekkende voorbeeld van Catalaanse gotische architectuur ligt in het hart van de Ribera-wijk. Het is vooral bekend om zijn prachtige roosvenster en zijn sobere, maar prachtige interieur.

  • Palau de la Música Catalana: Dit concertgebouw, ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, is een prachtig voorbeeld van Catalaans modernisme. Zijn kleurrijke façade en spectaculaire glas-in-lood plafond zijn een lust voor het oog.

  • Hospital de Sant Pau: Nog een meesterwerk van Montaner, dit voormalige ziekenhuis is een complex van paviljoens, omgeven door tuinen en versierd met prachtige mozaïeken.

Ontdek Barcelona te voet

Een van de beste manieren om de architectonische rijkdom van Barcelona te ontdekken, is door te wandelen. Er zijn tal van routes die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden leiden, zoals de Barcelona Moderne Route of de Gaudí Route.

Als je meer geïnteresseerd bent in de minder bekende pareltjes van Barcelona's architectuur, overweeg dan de route door de wijken Raval en Poble Sec. Hier vind je een mix van art nouveau, brutalisme en hedendaagse architectuur die je nergens anders vindt.

Barcelona is een stad die nooit ophoudt te verbazen, vooral als het gaat om architectuur. Of je nu een fan bent van Gaudí's modernisme, de gotische stijl van de middeleeuwen of de futuristische gebouwen van de 21e eeuw, je zult altijd iets vinden dat je inspireert in deze prachtige stad.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.