6 geheimen van de Sahara woestijn

JJorine 26 september 2023 16:37

De Sahara woestijn, een naam die voor velen synoniem staat met droogte, hitte en uitgestrektheid. Maar deze gigantische zandvlakte heeft veel meer te bieden dan je denkt. In dit artikel onthullen we zes geheimen van de Sahara woestijn die je wellicht nog niet kende.

Geheim 1: De Sahara is niet alleen zand

Hoewel we de Sahara vaak associëren met eindeloze zandduinen, bestaat slechts 25% van de woestijn uit zand. De rest bestaat uit grind, kiezels, rotsen en bergen.

Geheim 2: De bewoners

Ondanks de barre omstandigheden, wonen er ongeveer 2,5 miljoen mensen in de Sahara. De meeste bewoners zijn nomaden, die rondtrekken op zoek naar water en voedsel.

Geheim 3: Flora en fauna

Contraintuïtief genoeg telt de Sahara een diversiteit aan dier- en plantsoorten. Je vindt er onder andere gazelles, vossen, slangen en zelfs krokodillen. Ook groeien er diverse planten en grassoorten.

Geheim 4: De Sahara groeit

De Sahara is de grootste niet-gepolariseerde woestijn ter wereld en hij wordt nog steeds groter. Door veranderingen in het klimaat breidt de woestijn zich jaarlijks uit met zo'n 0,8%.

Geheim 5: De cultuur

De Sahara is de thuisbasis van diverse culturen en volkeren. Zo vind je er de Berbers, Toearegs en andere nomadische stammen die hun eigen talen, gewoonten en tradities hebben.

Geheim 6: Ondergronds water

Onder de Sahara bevindt zich een enorme hoeveelheid water. In feite is er zoveel water dat er zelfs sprake is van ondergrondse rivieren en meren.

Geheim Beschrijving
Geheim 1 De Sahara is niet alleen zand
Geheim 2 De bewoners
Geheim 3 Flora en fauna
Geheim 4 De Sahara groeit
Geheim 5 De cultuur
Geheim 6 Ondergronds water

De Sahara blijft een bron van fascinatie en mysterie. Het is een plek vol verrassingen en tegenstellingen. Een plek waar je zowel de hardheid als de schoonheid van de natuur in al zijn glorie kunt ervaren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.