5 schilderachtige visserijdorpjes langs de Noorse kust

QQuirijn 9 september 2023 20:31

Als je aan Noorwegen denkt, denk je waarschijnlijk aan fjorden, het Noorderlicht en misschien zelfs wel Vikingen. Maar wist je dat de Noorse kust ook een aantal van de meest schilderachtige visserijdorpjes ter wereld herbergt? In dit artikel nemen we je mee op reis langs vijf van deze prachtige dorpen en duiken we diep in de Noorse visserijcultuur.

1. Reine

Reine is misschien wel het bekendste vissersdorp van Noorwegen. Het dorp is gelegen op de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust. Reine is beroemd om zijn rode en witte vissershuisjes, de zogenaamde 'rorbuer'. Deze huisjes worden nu vaak verhuurd aan toeristen, maar in de oorspronkelijke staat waren ze de thuisbasis van lokale vissers.

2. Å

Å is een ander dorp op de Lofoten, en het is ook het laatste dorp op de weg. De naam betekent simpelweg 'rivier', maar laat je niet misleiden door de eenvoud van de naam. Å is een van de meest pittoreske dorpen die je in Noorwegen kunt vinden.

3. Henningsvær

Henningsvær is gelegen op de Vesterålen, een andere eilandengroep voor de Noorse kust. Het dorp is vooral bekend vanwege zijn voetbalveld, dat vaak als 'het mooiste voetbalveld ter wereld' wordt omschreven.

4. Nusfjord

Nusfjord is een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen op de Lofoten. Het dorp is een levend museum, waar je meer kunt leren over de Noorse visserijgeschiedenis.

5. Gjesvær

Gjesvær ligt in het uiterste noorden van Noorwegen, op de Noordkaap. Het dorp is een perfecte uitvalsbasis voor het spotten van zeevogels, zoals papegaaiduikers en zeearenden.

Dorp Locatie Bijzonderheid
Reine Lofoten Rode en witte vissershuisjes
Å Lofoten Laatste dorp op de weg
Henningsvær Vesterålen 'Mooiste voetbalveld ter wereld'
Nusfjord Lofoten Levend visserijmuseum
Gjesvær Noordkaap Zeevogels spotten

Het bezoeken van deze vijf dorpen biedt je een unieke kijk op de Noorse visserijcultuur en de kans om de natuurlijke schoonheid van de Noorse kust te ontdekken. Of je nu een geschiedenisliefhebber, natuurliefhebber of cultuurliefhebber bent, er is voor ieder wat wils in deze schilderachtige visserijdorpjes langs de Noorse kust.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.