5 onverwachte culinaire verrassingen van de Balkan

QQuirijn 10 september 2023 17:56

Wanneer je aan de Balkan denkt, komen waarschijnlijk niet meteen spectaculaire culinaire avonturen in je op. Maar laat je niet misleiden! De Balkan is een smeltkroes van culturen met een ongelooflijk rijke en gevarieerde keuken. Van verrukkelijke gegrilde vleesspecialiteiten tot zoete lekkernijen voor fijnproevers, er zijn talloze culinaire verrassingen die wachten om ontdekt te worden. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis en onthullen we de 5 onverwachte culinaire verrassingen van de Balkan.

1. Burek - Bosnië en Herzegovina

Burek is een hartig gebakje gevuld met vlees, kaas of spinazie en is een van de meest populaire gerechten in Bosnië en Herzegovina. Het is ongelooflijk vullend en perfect voor een ontbijt onderweg.

2. Pljeskavica - Servië

Pljeskavica, ook wel bekend als de 'Balkan-burger', is een sappige gegrilde vleesschotel uit Servië. Het wordt meestal geserveerd met ajvar, een paprika- en aubergine spread, en is een must-try voor elke vleesliefhebber.

3. Trilece - Albanië

Trilece, ofwel 'driemelk cake', is een populair dessert uit Albanië. De cake wordt gedrenkt in drie soorten melk en bedekt met karamel, waardoor het een rijke en decadente traktatie is.

4. Rakija - De hele Balkan

Rakija is de nationale drank van vele Balkanlanden en is zeer geliefd bij de lokale bevolking. Het is een sterke fruitbrandewijn die in vele smaken komt, waaronder pruim, appel en kers.

5. Cevapi - De hele Balkan

Cevapi zijn kleine, worstvormige gehaktbroodjes die je in bijna elk restaurant en straatkraam in de Balkan kunt vinden. Ze worden meestal geserveerd met plat brood en rauwe ui.

Gerecht Land van herkomst Type gerecht
Burek Bosnië en Herzegovina Hartig gebakje
Pljeskavica Servië Grill gerecht
Trilece Albanië Dessert
Rakija De hele Balkan Drank
Cevapi De hele Balkan Vleesgerecht

De Balkan biedt dus een verrassend scala aan culinaire ervaringen. Of je nu houdt van stevig comfortfood, zoete traktaties of sterke drank, er is voor elk wat wils.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.