5 historische bezienswaardigheden van de Vikingen in Scandinavië

QQuirijn 22 augustus 2023 10:57

Scandinavië, de thuisbasis van de Vikingen, zit vol met historische schatten die de rijke geschiedenis van dit oude volk illustreren. Of je nu een liefhebber van geschiedenis bent of gewoon een nieuw avontuur zoekt, deze vijf bezienswaardigheden mag je echt niet missen.

1. Jelling Monumenten, Denemarken

De Jelling monumenten zijn een UNESCO Werelderfgoed en een van de meest belangrijke historische sites van de Vikingen. Ze bestaan uit twee grote runenstenen, een kerk en twee enorme grafheuvels. De stenen, die uit de 10e eeuw dateren, zijn gegraveerd met inscripties die belangrijke gebeurtenissen uit de Vikingtijd beschrijven.

2. Vikingmuseum van Oslo, Noorwegen

Het Vikingmuseum van Oslo is een must-visit. Hier kun je authentieke Viking schepen en artefacten bewonderen die zijn uitgegraven in de omgeving van Oslo. Het museum toont ook hoe de Vikingen leefden, werkten en handelden.

3. Birka, Zweden

Birka was een belangrijke handelsplaats tijdens de Vikingtijd. Hoewel er nu weinig overblijft van de oorspronkelijke stad, biedt het museum een fascinerend inzicht in de Vikingcultuur en -geschiedenis. Je vindt hier ook een reconstructie van een typisch Vikingdorp.

4. Ribe Vikingecenter, Denemarken

Het Ribe Vikingecenter is een levend geschiedenismuseum waar je kunt ervaren hoe het leven in de Vikingtijd was. Met een scala aan interactieve activiteiten, zoals boogschieten en broodbakken, is dit een geweldige plek voor zowel volwassenen als kinderen.

5. Gamla Uppsala, Zweden

Gamla Uppsala, ooit het politieke en religieuze centrum van Zweden tijdens de Vikingtijd, is nu een belangrijke archeologische site. Je kunt hier drie grote grafheuvels bezoeken die vermoedelijk de graven zijn van oude Zweedse koningen.

Hieronder vind je een handig overzicht van deze historische bezienswaardigheden:

Bezienswaardigheid Land
Jelling Monumenten Denemarken
Vikingmuseum van Oslo Noorwegen
Birka Zweden
Ribe Vikingecenter Denemarken
Gamla Uppsala Zweden

Of je nu geïntrigeerd bent door de Viking geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar een uniek avontuur, deze bezienswaardigheden zullen je zeker een fascinerend inzicht geven in het Viking erfgoed van Scandinavië.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.