4 verhalen achter de historische kastelen van Schotland

MMirte 5 september 2023 14:37

Schotland, een land bekend om zijn adembenemende landschappen en rijke geschiedenis, is ook de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende kastelen in Europa. In dit artikel duiken we diep in de geschiedenis en onthullen we de intrigerende verhalen achter vier van de meest historische kastelen van Schotland.

Edinburgh Castle

Gelegen op Castle Rock in het hart van de stad, is Edinburgh Castle een van de meest iconische bezienswaardigheden van Schotland. Dit middeleeuwse kasteel heeft een uitgebreide geschiedenis, van de vroege beschavingen die de rots bewoonden tot de vele veldslagen en belegeringen gedurende de eeuwen heen.

Een van de meest fascinerende verhalen van Edinburgh Castle is dat van de 'One O'Clock Gun'. Elke dag om precies één uur wordt er een kanon afgevuurd, een traditie die teruggaat tot 1861. Dit werd oorspronkelijk gedaan om schepen in de haven van Leith te helpen hun klokken gelijk te zetten.

Stirling Castle

Stirling Castle, gelegen op een rotsachtige uitloper met uitzicht op de stad Stirling, is een van de grootste en belangrijkste kastelen van Schotland. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, met veel van Schotlands meest beroemde koningen en koninginnen, waaronder Mary, Queen of Scots, die hier zijn gekroond.

Het kasteel is ook gekend voor de Battle of Stirling Bridge, een van de meest beroemde veldslagen in de Schotse geschiedenis. Hier versloeg William Wallace, de legendarische Schotse held, het Engelse leger in 1297.

Dunnottar Castle

Dunnottar Castle, gelegen op een klif met uitzicht op de Noordzee, is een verbluffend mooi en historisch belangrijk kasteel. Het kasteel was de locatie van de 'Honours of Scotland', de Schotse kroonjuwelen, tijdens de invasie van Oliver Cromwell in de 17e eeuw.

Het verhaal gaat dat een klein aantal verdedigers de belegering van Cromwell acht maanden volhielden en de kroonjuwelen konden verbergen, wat een cruciale rol speelde in het behoud van de Schotse soevereiniteit.

Urquhart Castle

Gelegen aan de oevers van Loch Ness, is Urquhart Castle een van de grootste kastelen in Schotland qua oppervlakte. Hoewel het nu grotendeels in ruïnes is, heeft het kasteel een fascinerende geschiedenis en biedt het prachtige uitzichten op het meer.

Urquhart Castle is ook bekend om zijn connectie met het legendarische monster van Loch Ness. Veel 'Nessie' waarnemingen zijn gemeld in de buurt van het kasteel, wat het een populaire bestemming maakt voor zowel geschiedenisliefhebbers als cryptoloog enthousiastelingen.

Kasteel Locatie Bijzonderheid
Edinburgh Castle Edinburgh One O'Clock Gun
Stirling Castle Stirling Battle of Stirling Bridge
Dunnottar Castle Stonehaven Honours of Scotland
Urquhart Castle Loch Ness Nessie waarnemingen

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.