4 onverwachte wijnbestemmingen buiten Frankrijk en Italië

QQuirijn 7 september 2023 16:52

Als je aan wijn denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan Frankrijk en Italië. Maar er zijn veel meer landen waar heerlijke wijn wordt geproduceerd. In dit artikel nemen we je mee op een wijnreis buiten de gebaande paden. We presenteren vier onverwachte wijnbestemmingen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

1. Slovenië

Slovenië is een van de oudste wijnproducerende landen in Europa, maar blijft onder de radar van veel wijnliefhebbers. De wijnregio's van Slovenië zijn verdeeld in drie gebieden: de regio's Podravje, Posavje en Primorska. In Slovenië vind je een breed scala aan wijntypes, van lichte, frisse witte wijnen tot krachtige rode wijnen.

2. Libanon

Libanon is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan wijn, maar het maakt al meer dan 6000 jaar wijn. De Bekaa-vallei is het epicentrum van de Libanese wijnproductie, waar je een breed scala aan wijnen kunt proeven, van rode en witte tot rosé en mousserende wijnen.

3. Uruguay

Uruguay is het op drie na grootste wijnproducerende land in Zuid-Amerika, achter Argentinië, Chili en Brazilië. Het meest verbouwde druivenras in Uruguay is Tannat, dat krachtige en tanninerijke wijnen produceert. Het land heeft meer dan 180 wijnmakerijen, variërend van kleine familiebedrijven tot grote wijnhuizen.

4. Macedonië

Macedonië heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de tijd van Alexander de Grote. Het land heeft een gematigd landklimaat, dat ideaal is voor de wijnproductie. De meest aangeplante druiven in Macedonië zijn de inheemse variëteiten Vranec en Smederevka.

Hieronder vind je een overzichtstabel met de belangrijkste wijnregio's in deze landen en hun specialiteiten.

Land Wijnregio Specialiteit
Slovenië Podravje, Posavje, Primorska Diverse witte en rode wijnen
Libanon Bekaa-vallei Rode, witte, rosé en mousserende wijnen
Uruguay Montevideo, Canelones, Maldonado Tannat
Macedonië Povardarie, Pcinja-Osogovo, Pelagonija-Polog Vranec, Smederevka

Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar nieuwe smaken, deze wijnbestemmingen zijn absoluut een bezoek waard.

Meer artikelen