4 mysterieuze oude sites in de Britse eilanden

JJorine 14 augustus 2023 09:07

Bereid je voor om een sprong te maken in het verleden. We gaan op reis naar de Britse eilanden om enkele van de meest mysterieuze oude sites te ontdekken die deze regio te bieden heeft.

 1. Stonehenge, Engeland

  Stonehenge is wellicht een van de meest bekende mysterieuze oude sites ter wereld. Dit prehistorische monument in Wiltshire, Engeland, blijft historici en archeologen verbazen met zijn onopgeloste mysteries. Het bestaat uit een ring van staande stenen, met elk een gewicht van ongeveer 25 ton. Het doel en de bouwers van Stonehenge blijven een mysterie, waardoor de site een aantrekkingskracht heeft die miljoenen bezoekers per jaar trekt.

 2. Ring of Brodgar, Schotland

  Verder naar het noorden op de Britse eilanden vinden we de Ring of Brodgar in Schotland. Deze neolithische henge en steencirkel wordt vaak gezien als de meest indrukwekkende prehistorische site in het noorden van het land en wordt gekenmerkt door zijn perfecte cirkelvorm. Net als bij Stonehenge is het doel van de Ring of Brodgar niet bekend, maar het blijft een fascinerende en mysterieuze plek om te bezoeken.

 3. Skara Brae, Schotland

  Ook in Schotland, op de Orkney-eilanden, ligt Skara Brae, een van de best bewaarde neolithische nederzettingen in West-Europa. Deze mysterieuze oude site werd pas in 1850 ontdekt na een zware storm. De goed bewaarde staat van de nederzetting geeft een uniek inzicht in hoe mensen duizenden jaren geleden leefden.

 4. Newgrange, Ierland

  Last but not least, gaan we naar Ierland om Newgrange te bezoeken. Dit prehistorische monument werd rond 3200 v.Chr. gebouwd, waardoor het ouder is dan zowel de Egyptische piramides als Stonehenge. Het is vooral bekend om de spectaculaire zonnewende die er elk jaar plaatsvindt rond de kortste dag van het jaar.

Site Locatie Bijzonderheden
Stonehenge Engeland Prehistorisch monument, onopgeloste mysteries
Ring of Brodgar Schotland Neolithische henge en steencirkel
Skara Brae Schotland Een van de best bewaarde neolithische nederzettingen in West-Europa
Newgrange Ierland Ouder dan de Egyptische piramides en Stonehenge, bekend om de jaarlijkse zonnewende

Elke site heeft zijn eigen unieke charme en mysterie, wachtend om ontdekt te worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.