4 historische vuurtorens aan de Noordzee

MMirte 2 september 2023 14:26

Als je de Noordzee bezoekt, zijn er een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen. Een van de meest fascinerende zijn de historische vuurtorens die de kustlijn sieren. In dit artikel ontdekken we vier van deze iconische structuren en duiken we in hun geschiedenis en architectuur.

Vuurtoren 1: Vuurtoren van Texel

De Vuurtoren van Texel, ook wel 'Eierland' genoemd, is een iconische vuurtoren op het Nederlandse eiland Texel. Gebouwd in 1864, het is een van de oudste nog werkende vuurtorens aan de Noordzee.

Vuurtoren 2: Vuurtoren J.C.J. van Speijk

Gelegen in Egmond aan Zee, is de J.C.J. van Speijk vuurtoren een van de oudste gietijzeren vuurtorens in Nederland. Het werd gebouwd in 1834 en is vernoemd naar de Nederlandse zeeheld Jan Carel Josephus van Speijk.

Vuurtoren 3: Vuurtoren van Urk

De Vuurtoren van Urk is een van de beroemdste vuurtorens aan de Noordzee. Het werd gebouwd in 1845 en is nog steeds in gebruik. De toren is 18,5 meter hoog en heeft een lichtbereik van 18 zeemijlen.

Vuurtoren 4: Vuurtoren van Schiermonnikoog

De Vuurtoren van Schiermonnikoog, ook wel 'Noordertoren' genoemd, is een 37 meter hoge vuurtoren op het Nederlandse eiland Schiermonnikoog. Het is gebouwd in 1854 en is een van de meest bezochte vuurtorens aan de Noordzee.

Deze vier vuurtorens zijn stuk voor stuk indrukwekkende architectonische structuren en essentiële onderdelen van de maritieme geschiedenis van de Noordzee. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis, of gewoon geniet van het prachtige uitzicht, het bezoeken van deze vuurtorens is een absolute must als je de Noordzee bezoekt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.